Dugoročna prognoza

 

cpc.ncep.NOAA.gov- sezonska prognoza klimatskih anomalija CFS03 za 9 mjeseci koja se izračunava 4 puta dnevno.

CFS prognoza se nalazi i na Weatheronline.com: CFS -EU - oborine, uz napomenu o niskoj pouzdanosti dugoročnih prognoza.

portal.IRI.columbia.edu- sezonska prognoza koja se izrađuje jednom mjesečno

IRI prognoza je predviđala da će ljeto 2010 biti malo toplije od prosjeka, a NOAA da će biti malo hladnije ljeto od prosjeka, dok je Met Offlice je prestao davati sezonske prognoze zbog medijskih napada da prečesto prognoziraju ekstremno vrijeme (BBC). Dakle, pogledajte prognoze za 3, 7 i 10 dana na naslovnici: vrijeme.

Za Srbiju su dostupne prognoze 30 dana unaprijed, kao i sezonske za 7 mjeseci. Korisno je pogledati takvu prognozu jer su trendovi vremena za širu regiju slični.

Dugoročne prognoze se ne prikazuju detaljno zbog niske pouzdanosti. Najdulji detaljno prognozirani period kratkoročne, tj. srednjoročne prognoze ima GFS: 16 dana

Dugoročna prognoza vjetra

Prognoze vjetra za preko 10 dana su nagađanje, pa ove prognoze možemo nazvati dugoročnima:

Yr.no EC 0,25° (oko25km) za 10 dana: oborine i vjetar (pod Rest of World: Wind)

Meteoadriatic GFS 0.5° za 7-8 dana: vjetar na 10m, smjer i brzina

Klimatski prosjeci

Kad kažemo da u prosincu očekujemo niže temperature nego u srpnju bliže smo uspješnoj prognozi nego da kažemo kako ne prognoziramo ništa.

Zbog toga, pogledajte klimatske minimume i maksimume za bilo koji tjedan u godini: planer putovanja

Višegodišnji prosjeci za određeni mjesec: Gospić

Dodatni klimatski podaci: arhiv

Ako Vas zanima kakvo je vrijeme bilo jučer i proteklih tjedana, to pogledajte ovdje: Pula i drugi gradovi (u izborniku)

 

Stare vijesti sa Dnevnik.hr:

"Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, srednja temperatura ovog ljeta trebala bi biti prosječna ili malo viša nego što je to uobičajeno. Posebno vruće moglo bi biti u Dalmaciji, osobito u zaleđu. Za godišnji odmor možda ne bi bilo loše izabrati kolovoz jer će prema prognozama u tom mjesecu temperatura najviše pozitivno odstupati od uobičajenih vrijednosti." 21.6.2010. http://dnevnik.hr/kolumne/najsigurnije-je-ljetovati-u-dalmaciji.html

"...sezonska prognoza kaže kako je vrlo velika vjerojatnost da će baš ovaj srpanj biti čak i više vruć nego je to u našim krajevima uobičajeno. Uz to, trebalo bi i kiše biti manje od prosjeka, osobito u Lici i Dalmaciji." 5.7.2010. http://dnevnik.hr/kolumne/pakleni-srpanj-pratite-uv-indeks.html

 

Stare vijesti s HRT-a:

11.7.2009. DHMZ je na HRT-u objavio prognozu za slijedeća 4 tjedna, koju svakog petka dobiva od Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga u Velikoj Britaniji. Prognoza upućuje na nastavak topline. Sljedeća četiri tjedna u Hrvatskoj će biti prosječno topla, većinom čak i toplija nego što je uobičajeno. Vjerojatnost za najveće pozitivno odstupanje od prosječne temperature je u sljedećem tjednu, a za prvi u cijelosti kolovoški tjedan trenutačno je najmanja vjerojatnost toplijeg razdoblja.

7.7. je objavljena dugoročna prognoza po kojoj bi sljedećih mjeseci do kraja godine moglo biti toplo, pri čemu će najviše odstupanje od prosjeka imati srpanj, kolovoz i vjerojatno studeni, a najmanju vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu, svega 39%, ima rujan.

1.8. DHMZ, HRT: "I kolovoz, prema raspoloživim prognostičkim materijalima, nastavlja vrućim stopama druge polovice srpnja. Naime, velika je vjerojatnost da će i sljedeća četiri tjedna biti toplija od prosjeka. To, naravno, nužno ne znači da će baš svaki dan biti vruće, premda će takvih dana biti napretek, nego da će srednja tjedna temperatura u gotova sva četiri tjedna kolovoza biti viša od odgovarajućih klimatoloških vrijednosti za ovo doba godine. "

22. 8.2009. HRT DHZM: "dugoročnije prognoze, po tjednima, upućuju na nastavak topline i pozitivno odstupanje srednje tjedne temperature i za sljedeća tri tjedna. Pri tome je vjerojatnost za tjedne 24.-30.8. i  31.8.-6.9. relativno velika (iznad 70%), a većinom umjerena (55-70%) za tjedan 7.-13.9. Naravno, to nužno ne znači da će svi dani u tim tjednima biti iznadprosječno topli; prolazna osvježenja/zahladnjenja su moguća, čak i vrlo vjerojatna.

Prema najnovijim prognozama za šest mjeseci unaprijed, jedini hladniji mjesec od prosjeka mogao bi biti listopad – vjerojatnost pozitivnog odstupanja njegove srednje temperature od prosječne je 34%, dok je za ostale mjesece većinom veća od 60%. Inače, sezonske prognoze DHMZ objavljuje već godinama, uglavnom samo za posebne korisnike, na temelju izračuna modela Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga, Velika Britanija (www.ecmwf.int)"

 

Početna stranica: Vrijeme

Brza prognoza za danas, sutra i 8 dana

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski brod, Dubrovnik,

Varaždin, Pula, Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Bjelovar, Vinkovci,

Šibenik, Gospić, Sisak, Čakovec, Virovitica, Požega, Krapina

Na kraju zahvala portalima koji su pomogli u promoviranju ove stranice koja je tek u nastanku.