Vremenska prognoza - Zagreb


Vrijeme:DHMZ ALADIN trodnevna prognoza

Znakovi vremena ALADIN prognoze određeni su iz trosatnih prognoza količine naoblake i oborine, relativne vlažnosti pri tlu i vrijednosti CAPE indeksa nestabilnosti atmosfere, te smjera i brzine vjetra. Pojavljivanje kiše, snijega, magle ili grmljavine, te vjetra, ne znači da će ta pojava biti tijekom cijelog prognostičkog razdoblja, nego barem u jednom njegovom dijelu. Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Tijekom ljetnog računanja vremena znak vremena i vjetar, kao i najniža i najviša temperatura za prijepodne izračunavaju se iz termina 03, 06 i 09 UTC, za poslijepodne iz termina 12, 15 i 18 UTC, a za noć iz termina 21, 00 i 03 UTC. Tijekom zimskog računanja vremena znak vremena, vjetar i temperatura za prijepodne izračunavaju se iz termina 06, 09 i 12 UTC, za poslijepodne iz termina 12, 15 i 18 UTC, a za noć iz termina 21, 00, 03 UTC.

Kao i kod sedmodnevnih prognoza, i ALADIN znakove vremena i vjetra, te temperaturu, valja shvatiti tek kao najavu jednog od mogućih razvoja vremenskih prilika tijekom dana u nekom mjestu.

 


Meteoadriatic WRF trodnevna prognoza

Meteoadriatic tablična prognoza napravljena prema regionalnom modelu WRF obnavlja se jednom dnevno, najčeće do 10h ujutro.

 Prognoza je po kvaliteti usporediva s ALADIN-om, pa je tablični prikaz napravljen u sličnom stilu, za lakšu usporedbu. Usporedite više dostupnih prognoza kako biste dobili bolji dojam o mogućim ishodima vremena. Za kratkoročno prognoziranje najbolje bi trebale biti prognoze kao što su ALADIN i WRF.

Međutim, s obzirom da je često najbolja ona prognoza koja je posljednja obnovljena, dobro je pogledati i posljednji izlaz američke GFS prognoze koja se obnavlja 4 puta dnevno (dostupno na Meteoadriaticu). Na osnovu GFS-a se izračunava, tj. radi simulacija vremena u WRF modelu koji koristi bolju, višu prostorno vremensku rezoluciju. ALADIN se radi na osnovu francuskog ARPEGE modela.Meteox prognoza trenda

 

Teško je prognozirati 2 tjedna unaprijed, a ponekad i samo jedan dan unaprijed. Na grafikonu je prikazana pouzdana prognoza za prva tri dana, a nakon toga možemo govoriti samo o trendu, dakle da li je veća šansa zahlađenja ili zatopljenja, te kakve su šanse da će pasti kiša. Podaci se ažuriraju dva puta dnevno. Snažna superračunala 9 sati izračunavaju atmosferske simulacije kako bismo dobili prikazani dijagram. Crvenom linijom prikazana je očekivana dnevna temperatura, a plavom očekivana noćna temperatura. Tamno plavi stupci predstavljaju očekivane količine oborina. Ponavljamo, radi se samo o trendovima.

Detaljnija Meteox prognoza za Zagreb: svaka 3h u idućih 5 dana

Vrijeme u Zagrebu - i do 14 dana

Meteox KNMI / ECMWF prognoza vremena za Zagreb (15.95 | 45.81):


ma = pon; di = uto; wo = sri ; do = čet ; vr = pet; za=sub; zo = ned

 

Slijedećih 7 (GFS 0.5°) i 16 dana (GFS 2.5°), te proteklih 30ak sati (meteogram): wxweb.meteostar Maksimir

Prognoza vremena za gradove:

Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski brod, Dubrovnik,

Varaždin, Pula, Bjelovar, Karlovac, Koprivnica, Vinkovci,

Šibenik, Gospić, Sisak, Čakovec, Virovitica, Požega, Krapina

Bihać, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Zenica

Ljubljana, Maribor, Koper

Podgorica, Graz

Yr.no: Lučko, Odra, Sesvete, Strmec i grad Zagreb

Vrijeme-prognoza.com